zaterdag 14 juni 2008

Nog wat Briyani?

Emirati zijn enorm gastvrije mensen, overweldigend zelfs, maar tegelijkertijd is het ook een 'voor-wat-hoort-wat' cultuur, dus voor je het weet bevindt je je in een oneindige spiraal van 'ik ontvang een pan briyani van jou dus moet ik diezelfde pan met iets anders erin weer terug geven'. Hoe ben ik in zo'n situatie beland? Door stroopwafels!
Anna, de vrouw die hier dus eigenlijk woont maar nu voor een paar maanden met haar gezin in Australie is om te bevallen van hun derde kind, vroeg mij of ik het email adres van de buurvrouw kon vragen zodat ze haar kon laten weten als de baby is geboren. Ik klopte dus aan bij de buurvrouw, maar had nog 1 pak stroopwafels over en bedacht spontaan dat ze het misschien wel leuk en lekker zou vinden, zo'n Nederlandse specialiteit. Dat heb ik dus geweten. Toen begon de Briyani invasie. Die eerste pan was dus als dank voor de stroopwafels en ik had 'm bewust leeg weer terug gegeven want ik dacht 'nu staan we toch gelijk'... Maar ja de week erna werd ik uitgenodigd voor de verjaardag van haar 2-jarige dochtertje en twee dagen later werd er weer op de deur geklopt en kreeg ik weer een pan briyani toegereikt. Nu kon ik die pan nog verklaren voor het feit dat ik naar die verjaardag was gekomen met een kadootje en bovendien had ik de tuintafel uitgeleend voor het feestgebeuren. Dus dacht ik, geen probleem, we staan nogsteeds gelijk... maar nu werd er twee dagen geleden weer op de deur geklopt en werd mij pan nummer 3 overhandigd... en die kan ik dus niet verklaren.
Voor de nieuwsgierigen onder u: briyani is een rijstgerecht met safraan, kardemom, peperkorrels en nog een aantal niet nader geidentificeerde specerijen. Je kunt het met kip eten of garnalen of wat dan ook. De buurvrouw is gespecialiseerd in kip-briyani en ik heb nu zo'n 3 maaltijden in de vriezer liggen.
Anyway, ik kan niet koken dus ik kan het hun niet aan doen om de pan vol terug te brengen, tenzij ik ze verslaafd kan maken aan komkommerprak :-) Maar ik heb het eigenlijk niet zo op die 'voor-wat-hoort-wat' cultuur. Je geeft iets aan iemand omdat je dat graag wilt en daarvoor hoef je niks terug te ontvangen - onvoorwaardelijk geven - ik denk dat dat een Bijbels principe is. Maar ja, als je je dus in een andere cultuur begeeft dan kom je direct in een spanningsveld terecht: in hoeverre pas je je aan aan een cultuur of hou je vast aan je eigen overtuigingen? Wat communiceer je ermee, wat bereik je ermee? Zoveel vragen en dat allemaal vanwege dat pakje stroopwafels!

zaterdag 7 juni 2008

Afwijkend Juichgedrag

Of je nu voor of tegen de Olympische Spelen in Beijing bent – ik ga kijken! Al was het alleen maar om te zien hoe het Chineze publiek zich zal gedragen, want wat de Chinezen nu toch weer verzonnen hebben, daar is The Wave echt niks bij!
Ik las in het ND dat de Chinese “Autoriteit voor Goede Manieren” in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, de olympische organisatoren en de staats tv CCTV, vier officiele strijdkreten heeft bedacht die het Chinese publiek mogen/moeten (?) gebruiken “opdat toeschouwers beleefd en verenigd zullen zijn in het aanmoedigen van de atleten” . De kreten worden er de komende twee maanden ingestampt bij de bevolking, volgens het ND, door lessen op scholen en via de staats televisie – gezellig avondje voor de buis kreten oefenen!
Dit is wat ze te wachten staat: Als eerste: twee keer klappen en ' ao yun !' roepen, Chinees voor 'Olympische Spelen!'. ,,Dat betekent dat we alle buitenlanders welkom heten'', leggen de bedenkers uit. Tweede gebaar: twee duimen de lucht in steken, armen strekken en ' jia you !' schreeuwen (hup, hup!). Motivering: ,,Dit laat zien dat mensen van de hele wereld bijeen zijn onder de olympische vlag.'' Derde kreet is simpelweg 'China!', voorafgegaan door twee keer klappen. Als vierde is goedgekeurd: armen gestrekt, handen gebald in een vuist en weer ' jia you !' roepen.
Hoe valt zoiets in goede banen t eleiden? Nou, er zijn 448 officiele cheerleaders aangesteld die tijdens de spelen het publiek in de stadions zullen leiden in het uitroepen van die vier officele kreten. Of er ook opgetreden wordt tegen mensen met afwijkend juichgedrag werd niet meegedeeld….
Ik ben dus zwaar benieuwd hoe dat gaat uitpakken daar in Beijing. Het fascineert me! Wij Nederlanders hebben het niet zo op dat collectief voorgeschreven gedrag. Sterker nog, we gaan er vrijwel collectief prat op dat we er allergisch voor zijn!